STRESUL - FENOMEN CURENT IN VIATA OMULUI CONTEMPORAN

STRESUL - FENOMEN CURENT IN VIATA OMULUI CONTEMPORAN
Stresul - fenomen curent in viata omului contemporan.

Stresul este o stare psihosociala negativa, incomoda ce se manifesta prin confruntarea persoanei cu situatii care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanta pentru persoana respectiva.
Cauza aparitiei stresului difera de la persoana la persoana si se manifesta diferit individual, iar acest lucru depinde de caracterul fiecarui individ. El apare in momentul in care individul este supus solicitarii externe, iar prin acest mod organismul secreta asa numitii „Hormoni de stres” pentru a le putea face fata cu succes.

In principiu, stresul se manifesta la nivel psihologic prin teama, instabilitate, nervozitate, afectiuni fizice prin cresterea secretiei de adrenalina, intensificarea batailor inimii sau transpiratie.

Aparitia si manifestarea stresului poate agrava starea de sanatate a persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare, astm, alergii, migrene, depresie, sindrom de oboseala cronica sau alte afectiuni digesive. Totodata, fenomenul stresului poate duce la tulburari psihice, schimbare de comportament, aparitia tulburarilor emotionale, solicitari mari fizice si psihice permanente care, in cele din urma, produc boli (cardiovasculare, endocrine, psihice, cancer etc.).

Deobicei aceste probleme apar atunci cand „Hormonii de stres” persista mai mult timp in sange.
Factorii de stres sunt evenimente, situatii externe sau interne, reale sau imaginare, suficient de intense sau frecvente care solicita reactii de adaptare din partea individului.

Exista o serie de factori sau potentiali factori de stres:

• boala fizica sau psihica;
• abuz fizic sau emotional;
• situatie financiara precara;
• probleme la locul de munca: supraincarcarea muncii, conditii proaste de lucru, lipsa de resurse, probleme de comunicare cu colegii, cu sefii, responsabilitate prea mare, schimbari organizationale, schimbarea locului de munca; • familia – probleme de comunicare in familie, divortul, decesul unui membru al familiei, conflicte cu fratii, violenta in familie, alcoolismul;
• prietenii – conflicte cu prietenii, lipsa prietenilor, lipsa suportului social;
• propria persoana – lipsa de incredere, nemultumire fata de aspectul fizic, deciziile luate de-a lungul vietii etc.Sunt mai multe tipuri de stres, dintre care:

Stresul acut - este vorba de stresul cotidian, obisnuit in multe situatii normale.
Stresul acut episodic - stresul acut se transforma dintr-o experienta ocazionala intr-un stil de viata.
Stresul Cronic - opusul stresului acut. Stresul cronic apare atunci cand o persoana nu vede o cale de iesire dintr-o situatie dificila, se simte fara speranta si renunta la cautarea solutiilor.

Simptomele stresului se impart in mai multe categorii:

Simptome cognitive – probleme de memorie si de organizare, scaderea puterii de concentrare, dificultati in a judeca eficient si a lua decizii, pesimismul, ganduri anxioase; ingrijorarea constanta.
Simptome emotionale - depresie sau o stare generala de nefericire, anxietate si agitatie, iritabilitate sau chiar furie, senzatia de a fi coplesit, depasit de evenimente sau nevoia de a avea mai mult control, singuratatea, izolarea de ceilalti, evitarea contactului social.
Simptome fizice - energie scazuta, oboseala, dureri in diverse zone ale corpului, mai ales dureri de cap, incordarea muschilor, insomnie, transpiratia excesiva la nivelul mainilor si picioarelor, diaree sau constipatie, ameteala ori senzatii de greata, dureri la nivelul pieptului, batai rapide ale inimii, scaderea libidoului sexual, raceala sau gripa constante, strangerea dintilor, bruxism.
Simptome comportamentale - schimbari de apetit – mancatul excesiv sau insuficient, insomnia sau dormitul excesiv, retragerea sociala, procrastinarea sau neglijarea responsabilitatilor consumul de alcool, tigari sau droguri, ticuri nervoase (muscatul unghiilor, bataile din picior, etc.)

Cum facem fata stresului?

Cea mai eficienta cale de a combate stresul este psihoterapia.
Ceea ce trebuie de stiut este ca stresul nu este intotdeauna rau si ca, atata vreme cat iti acorzi suficient timp pentru odihna dupa perioadele in care esti stimulat de anumiti factori stresori (examene, proiecte), te poti simti mai degraba motivat decat stresat. Insa daca recunosti simptomele stresului cronic, atunci inseamna ca este momentul sa faci o programare la medic.

Suport clienti L-V 09:00-18:00

0759.808.424 contact@profarma.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!