Niavis Xylitol Pulbere Ecologica/BIO - 250 g

nou
28,00 Lei
Xylitolul arata si are acelasi gust ca si zaharul, dar are mai putine calorii decat acesta si nu creste nivelul glicemiei.
In stoc

Durata de livrare: 24-48h

Limita stoc
- +
Adauga in cos
Cod Produs: NIA-2177 Ai nevoie de ajutor? 0759.808.424
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Review-uri (0)
Xylitol Pulbere Ecologica/BIO - 250 g
 

Xylitolul este un produs natural care se gaseste in concentratii mici in fibrele multor legume si fructe iar in concentratii mai mari in porumb. Are o dulceata asemanatoare cu cea a zaharului, avand un continut mai scazut de energie, cu aproape 40% mai putine calorii. Xylitolul extras din porumb este considerat prietenos cu mediul deoarece nu este necesara exploatarea arborilor de mesteacan (sursa nesustenabila). Zaharul rafinat este unul dintre cele mai nesanatoase alimente ale dietei moderne. Din acest motiv indulcitorii naturali asa cum este si xylitolul devin populari. Xylitolul arata si are acelasi gust ca si zaharul, dar are mai putine calorii decat acesta si nu creste nivelul glicemiei.
 

Ce este xylitolul?

Este considerat un alcool al zaharului. Din punct de vedere chimic un alcool al zaharului combina caracteristicile moleculelor de zahar cu cele ale moleculelor de alcool. Structura lor permite stimularea receptorilor de gust dulce de pe limba. Xylitolul se gaseste in cantitati mici in multe fructe si legume si ca atare este considerat natural. Chiar si oamenii produc cantitati mici de xylitol ca urnare a unui metabolism normal. Este un ingredient des intalnit in compozitia gumelor de mestecat fara zahar, bomboanelor, mentosanelor sau alimentelor pentru diabetici sau in produsele de ingrijire orala. Xylitolul are acelasi grad de indulcire ca si zaharul, dar contine cu 40% mai putine calorii:

O lingura de zahar are: 4 calorii/ gram

O lingura de xylitol are: 2.4 calorii/gram


Xylitolul se prezinta fie sub forma de cristale sau de pudra fina. Desi din punct de vedere tehnic alcolii de zahar sunt carbohidrati, majoritatea dintre ei nu cresc nivelul de zahar din sange si de aceea nu sunt consideranti carbohidrati neti, fiind populari in randul produselor de tip low-carb. Desi cuvantul alcool este parte din denumire, nu este vorba de alcoolul ce sta la baza bauturilor alcoolice, acest produs nefiind interzis celor care nu au voie sa consume alcool.


Xylitolul are un indice Glicemic slab si nu modifica nivelul glicemiei sau al insulinei

Unul din efectele negatuive ale zaharului rafinat este faptul ca ridica nivelul de zahar din sange si al insulinei. Datorita nivelului mare de fructoza, poate de asemenea sa duca la rezistenta la insulina si de aici multe probleme metabolice cand este consumat in exces. Pe de alta parte xylitolul contine 0% fructoza si are efect neglijabil asupra nivelului glicemiei si al insulinei. Ca atare nici unul din efectele negative ale zaharului nu se regasesc la xylitol. Indicele glicemic al xylitolului (GI) - masoara cat de repede creste un aliment nivelul de zahar din sange – este doar de 7, in timp de cel al zaharului rafinat este de 60 -70. Poate fi un indulciotor ce ajuta in reducerea greutatii corporale din moment ce contine cu 40% mai putine calorii. Este o alternativa santoasa pentru persoanele care sufera de diabet, probleme metabolice sau obezitate. Studiile facute pe sobolani in laborator au aratat ca xylitolul poate imbunatati simptomele diabetului, poate reduce grasimea abdominala si previne procesul de ingrasare.


Xylitolul contribuie la ingrijirea si sanatatea orala

Multi medici stomatologi recomanda folosirea gumei de mestecat pe baza de xylitol dintr-un motiv bun. Studiile au determinat ca xylitolul previne aparitia cariilor.. Unul din factorii majori ai degradarii dintilor este o bacterie orala numita Streptococcus mutans. Este bacteria responsabila cu producerea placii bacteriene. Desi este normal ca placa bacteriana sa fie prezenta pe dinti, excesul sau stimuleaza sistemul imunitar sa atace bacteria ce o cauzeaza. Acest lucru duce la boli inflamatorii ale gingiilor numite gingivite. Aceasta bacterie se hraneste cu zaharul din alimente, dar nu si cu xylitol. De aceea daca zaharul obisnuit este inlocuit cu xylitol, se reduce combustibilul necesar acestei bacterii daunatoare. Desi aceste bacterii nu pot folosi xylitolul ca si combustibil, il pot ingera. Dupa ce a absorbit xylitolul bacteria este incapabila sa mai absoarba glucoza necesara dezvoltarii sale, ca atare nu se mai poate extinde si in cele din urma neavand combustibilul necesar supravieturirii bacteria este contracarata. Cu alte cuvinte atunci cand mestecati guma de mestecat cu xylitol sau il folositi ca indulcitor, bacteria daunatoare din cavitatae bucala moare de foame. Intr-un studiu s-a concluzionat ca mestecarea de guma pe baza de xylitol reduce nivelul bacteriei daunatoare cu valori intre 27-75%, in timp ce nivelul bactertiilor bune ramane constant.in sistemul digestiv.

Studiile pe animale au aratat ca xylitolul poate creste absortia calciului in sistemul digestiv, poate oferi protectie impotriva osteoporozei si intareste dintii. Studiile pe oameni au aratat ca xylitolul fie ca este adaugat in dieta sau ca inlocuieste zaharul obisnuit – poate reduce producerea de carii dentare cu valori intre 30-85%. Deoarece procesele inflamatorii sunt la baza multor boli cronice, reducand placa bacteriana si inflamatiile dintilor puteti avea beneficii si in alte parti ale corpului de asemenea.


Xylitolul reduce infectiile urechii si pe cele cauzate de drojdii

De aceea bacteriile care traiesc in cavitatea bucala pot produce infectii la nivelul urechii - o problema comuna in cazul copiilor. S-a ajuns la concluzia ca xylitolul poate distruge bacteriile din aceste zona asa cum face si cu cele responsabile de placa bacteriana. Un studiu efectuat la copii cu recidiva de infectii la nivelul urechii a observat ca folosirea zilnica a gumei de mestecat cu xylitol a redus rata de infectei cu pana la 40%. Xylitolul lupta si inpotriva infectiilor cu drojdiii cum este Candida Albicans, care produce candidoza. In acest caz xylitolul reduce abilitatea drojdiei de a adera la suprafate, prevenind astfel infectia.


Alte beneficii:

Colagenul este cea mai abundenta proteina din corpul nostru, fiind intalnita in piele si tesuturi. Unele studii pe sobolani arata faptul ca xylitolul ajuta la cresterea productiei de colagen, ceea ce ajuta la contracararea procesului de imbatranire a pielii. Poate avea rol de protectie impotriva osteoporozei, deoarece duce la cresterea volumului oaselor si a continutului sau de minerale (studiu facut tot pe sobolani). Trebuie avut in vedere ca trebuie facute studii si pe oameni pentru a confirma aceste beneficii. Xylitolul hraneste de asemenea bacteriile bune din intestin, actionand ca o fibra solubila si imbunatatind sanatatea digestiva.


Xylitolul este foarte toxic pentru caini

In cazul oamenilor xylitolul se absoarbe lent in organism si nu are efecte masurabile asupra nivelului de insulina. Dar nu acelasi lucru se poate spune si in cazul cainilor. Atunci cand cainii consuma xylitol, corpul lor in confunda xylitolulcu glucoza si incepe sa produca o cantitate mare de insulina. Apoi celulele cainelui incep sa absoarba glucoza din sange, ceea ce duce la hipoglicemie, sau nivel scuzat al glicemiei si poate chiar sa produca decesul. Xylitolul poate avea efecte negative si asupra functiilor ficatului, in cazul unor doze mari si duce la cedarea acestui organ. Este nevoie de doar 0.1g per kg din greutatea cainelui ca sa produca efecte negative, Un caine de 3kg se poate imbolnavi daca ingereaza 0.3g de xylitol. Daca aveti un catel acasa depozitati xylitolul la loc sigur sau in afara zonei unde are acces catelul. Daca credeti ca a ingerat accidental xylitol duceti cat mai repede catinele la veterinar.


Efecte negative si dozaj:

Xylitolul este bine tolerat in general de catre organism, dar unele persoane au experimentat sensibilitate digestiva cand au consumat in exces. Alcool de zahar poate adauga apa in intestin sau poate fi fermentat de catre bacteriile din intestin, producand gaze, balonare sau diaree. Totusi se pare ca organismul uman se adaptaeza bine la xylitol. Daca introduceti treptat xylitolul in dieta si ii dati timp corpului sa se adapteze cel mai probabil nu va veti confrunta cu aceste efecte negative.

Consumul pe termen lung de xylitol este sigur de asemenea. Intr-un studiu in care oamenii consumau 1.5kg de xylitol pe luna – cu o ratie maxima zilnica de peste 30 de linguri s-a aratat lipsa efectelor negative. Oamenii folosesc xylitolul la indulcirea cafelei, ceaiului sau a diferitelor retete de desert. Raportul de indulcire si de folosire a xylitolului este de 1:1 cu zaharul. Daca aveti sindromul intestinului iritabil aveti grija sau evitati utilizarea acestui produs.


Ingrediente: 100% Xylitol*
      *= INGREDIENT PROVENIT DIN AGRICULTURA ECOLOGICA


Informatii nutritionale/100g:
Energie............399.61kcal/1698.23kj
Grasimi............0.05g
      din care grasimi saturate ...0.02g
Carbohidrati.....99.73g
     din care zaharuri ....................0.03g
Proteine............0.01g
Fibre ................0.10g
Sare..................0.04g


Recomandari de utilizare: se poate folosi ca indulcitor in diverse preparate. Se poate folosi ca indulcitor in diverse preparate tip desert (budinci, orez cu lapte, creme, prajituri, gemuri, inghetata, produse de patiserie, compoturi, aluaturi, etc), la indulcirea cafelei si a ceaiurilor sau altor bauturi reci sau calde (frappeuri, smoothiuri, ciocolata calda, etc).


ATENTIONARE: nu se recomanda folosirea xylitolului in hrana animalelor de casa si in special a cainilor, deoarece nu il pot digera!


INFORMATII ALERGENICE: produsul contine porumb!


Mod de pastrare: A se pastra cu ambalajul inchis intr-un loc uscat, intunecat si racoros.

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti L-V 09:00-18:00

0759.808.424 contact@profarma.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!